Daňové priznanie možno odložiť len pre príjmy zo zahraničia

07.03.2013 Bratislava

Bratislava 7. marca (TASR) - Podanie daňového priznania k dani z príjmov nebude možné tento rok odložiť o tri mesiace tak, ako tomu bolo doteraz. Podľa novely zákona o dani z príjmov, ktorá platí od začiatku tohto roka, majú na predĺženie lehoty nárok len daňovníci, ktorých súčasťou príjmov sú aj príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí.

"Daňové subjekty si nemôžu predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania cez jednoduché oznámenie tak, ako to bolo v minulom roku, ale môžu tak urobiť tie daňové subjekty, ktoré majú príjmy zo zdrojov v zahraničí," informovala Beáta Uhrínová z Finančného riaditeľstva (FR) SR. Daňové priznanie ku dani z príjmov sa tento rok podáva do 2. apríla a k tomuto termínu je splatná aj samotná daň.

Fyzické aj právnické osoby, ktoré majú aj príjmy zo zahraničia, môžu poslať do 31. marca 2013 oznámenie, že nepodávajú daňové priznanie. Lehota na jeho podanie sa im tak odloží maximálne o tri mesiace.

Ďalší odklad je možný v odôvodnených prípadoch, ak daňovník požiada správcu dane 15 dní pred uplynutím predĺženej trojmesačnej lehoty o jej ďalší odklad na tri mesiace. "Toto musí byť už na písomnú žiadosť a o tejto žiadosti bude rozhodovať správca dane," upozornila Uhrínová.
 

Vyberte región